sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Despre votul din convingere. #alegBrega.


Nu mai vrem să votăm „cu mănuşi”, din greaţă pentru buletinul de vot. Acest tip de vot reprezintă un surogat al participării politice. Vrem să votăm asumat, PENTRU, nu împotriva unui candidat politic.
Votul „util” este o strategie scornită de partidele de la guvernare pentru a rămîne la putere şi a nu o împărţi cu nimeni (vezi mai sus).
Credem că Oleg Brega este candidatul care reprezintă cel mai mult interesele noastre, ale celor 99%.


Îl alegem pe Brega pentru următoare motive:
Este onest. Şi sărac. Onestitatea şi sărăcia provin la el dintr-un stil de viaţă asumat. Pentru a-şi păstra neatîrnarea.
Este altruist – de ani buni de zile Oleg bate drumurile, cu bicicleta şi megafonul, în ciuda confortului personal şi al celorlalţi, pentru a apăra drepturile celor nedreptăţiţi de această justiţie coruptă şi nedreaptă. Oleg e prezent și la mitingurile gay-ilor, și la cele ale săracilor, și la demolări, și la sărmani. Ia apărarea celor obidiți de sistemul judiciar, celor înșelați de escroci, taxează corupția și abuzul funcției publice. Și multe alte lucruri.
Este consecvent. De cîţiva ani Oleg face acelaşi lucru (e un avocat informal al celor săraci şi obidiţi) fără să fie tentat de a adera la un partid care nu-l reprezintă.
Are viziune politică. Ştie cum trebuie să arate o lume mai bună şi mai dreaptă pentru care luptă. Pentru asta luptă. Altfel nu ar lupta.
Se dedică cu pasiune şi cu abnegaţie pentru ce face. Nu din interes rece, personal sau de grup. Ci pentru a-i ajuta pe cei neajutoraţi.
Are o gîndire critică, incomodă. Merge împotriva discursurilor şi obiceiurilor stereotipate (care nu fac decît să reproducă o ordine a lucrurilor favorabilă grupurilor dominante).


Oleg Brega este exact opusul politicienilor pe care îi avem acum în parlament şi pe care riscăm să-i mai avem şi de acum înainte mult şi bine.
Oleg trebuie să devină politicianul care face diferenţa. Un singur politician de un asemenea fel ar putea schimba decisiv modelul de a face politică patentat la noi (şi în regiune).
A-l vota pe Oleg Brega înseamnă a dori o asemenea schimbare în sfera politică din Republica Moldova.
Dimpotrivă, un vot „util” pentru un partid care ne-a dezamăgit profund în ultimii patru ani (deşi votantul recunoaşte existenţa a cel puţin unui candidat credibil) este:
Rezultatul unui compromis moral cu sine (act care crează disonanţe dintre gîndire şi vorbire, între vorbire şi faptă);
Consecinţa unei manipulări (campania ne este prezentată, a cîta oară?, ca fiind decisivă: trebuie să alegem între un Bine moderat şi un Rău absolut, între o Lumină imperfectă şi un Întuneric deplin);
Este un act care perpetuează un model de politică deficient; dacă le dăm din nou acestor politicieni, care ne-au dezamăgit profund, un cec în alb, care sînt şansele că aceştia nu îl vor cheltui la fel cum au făcut-o şi în ultimii patru ani?
Acţionează în virtutea unei „profeţii autorealizatoare” convenabilă partidelor de la guvernare: orice „vot util” este astfel un act care diminuează, conştient, şansele de reuşită ale candidaţilor care merită.
Oleg Brega este candidatul care ne dă speranţa unei democraţii reale. De aceea vom vota cu el.

(Sursa: platzforma.md).

Niciun comentariu: