miercuri, 30 ianuarie 2008

Cronicuta la cartea Stat slab, cetatenie incerta

Monica Heintz (coordonator), Stat slab, cetăţenie incertă. Studii despre Republica Moldova, Bucureşti, Curtea Veche, 2007.

Această carte riscă să ne clatine multe idei de-a gata pe care le avem faţă de statul Republica Moldova şi cetăţenii săi. Aşa cum a anticipat istorica Doina Jela cu privire la receptarea lucrării în România, la fel şi patrioţii noştri „de serviciu” ar putea fi scandalizaţi de analizele propuse de acest volum. Aceştia, pentru a-şi întări şi mai mult nobilele simţăminte, mai bine să se întoarcă la filele îngălbenite şi cu iz dulceag de arhivă a presei „patriotice”. Le-o recomand în schimb cu tărie celor interesaţi să afle cum stau de fapt lucrurile în societatea noastră, din perspective teoretice inedite, cu metode aduse la zi şi în baza unor informaţii culese din primă sursă. Jumătate din autori sînt tineri cercetători străini. Cealaltă jumătate, originari din România şi Republica Moldova, şi-au făcut studiile în universităţi occidentale. Cu toţii însă au avut timp să se de-familiarizeze suficient de mult de realităţile moldoveneşti, debarasîndu-se de prezumţia cunoaşterii na(t)ive, pentru a se reîntoarce la ele, înarmaţi cu noi şi eficiente instrumente de cunoaştere. Invit călduros librăriile din Moldova să achiziţioneze această carte indispensabilă pentru un numeros public studios în ştiinţe umane şi sociale şi deschizătoare de drumuri pentru alte şi alte lucrări.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Petrule, cronicuta ta e cam slab argumentata. Stii si tu ca nu tot ce e occidental e cicea, la fel cum nu tot ce zboara se mananca.